[O2] Octavia 1,4 80KM - czy warto dopłacać za 1,6 102KM?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

czesc,

ja w Fabii II dokupilem sobie radio dance na allegro i przy odbiorze auta mi je zamontowano :-)

niestety nie mam mozliwosci odtwarzania niczego przez gniazdo AUX (czyli np. podlaczyc sobie mp3 odtwarzacz) - bo tego mi nie zamontowano.

wiec przypuszczam, ze jak kupisz radio poza skoda to Ci potem pewnie to zamontuja gratis przy odbiorze ale nic do niego nie podlaczysz (no chyba ze jestem wyjatkiem...).

ps. z drugiej strony Skoda sobie slono liczy za to radio....
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• krzysiek1974
      Rider
      • 2009
      • 323

Dziekuję za informację odnośnie funkcji Corner. Zatem rezygnuję z zapłaty za tą opcję przy zakupie, jednak nie omieszkam spytać o gratisowe włączenie w salonie przed odbiorem auta. 8)

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cieszę się, że kupuję Octavię i trafiłem forum Serdecznie pozdrawiam.

Maicroft - salon Auto Skoda Jacek Korczyk na przedmieściach Bielska (blisko makro i trasy Bielsko-Cieszyn).

Komentarz

• dudek_t
        L&K
        • 2008
        • 1421

krzysiek1974, ja już nawet nie będę powielał tego co pisało 90% przedmówców...

Piszesz że wybrałeś 1.4 ze względu na koszty. Kupiłeś Ambiente plus kilka zupełnie wydumanych dodatków. Pamiętaj że wyposażenie nie sprawi że twój samochód będzie jechał. Silnik 1.4 jest ZA SŁABY i piszę to z całą stanowczością. Jeśli nie chcesz pomyśleć o swoim komforcie i bezpieczeństwie Twoim i Rodziny to chociaż pomyśl o innych użytkownikach dróg. Wyprzedzanie ciężarówki czy nawet innego samochodu osobowego Octavia z silnikiem 1.4 jest kompletnie niekomfortowe i NIEBEZPIECZNE.
        Zrobisz co zechcesz ale kupno Octavii II z 1.4 to pomyłka, błąd i będziesz tego żałował prędzej czy później.
        Dziwie się też że zasłaniając się finansami bronisz się tak usilnie przed 1.6 Silnik 1.4 jest totalną abstrakcją w tak ciężkim samochodzie dodatkowo jeszcze wyposażonym w klimatyzację. Mówią Ci to praktycznie wszyscy: sprzedawcy, forumowicze (użytkownicy tych samochodów) a Ty jak małe dziecko upierasz się że musisz sprawdzić "mniej bezpieczną ścieżkę".
        Dodatkowe 20 koni da Ci o wiele więcej niż światła przeciw mgielne, funkcja corner, lakier metalik, składany kluczyk, radio za które płacisz 1600zł a warte jest maks 500 itp.
        Popełniasz błąd i tyle.

Komentarz

• sew1981
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2009
          • 10986
          • Fiat

popieram dudka...rzeczy trzeba nazywać po imieniu to błąd, ale Twój błąd , dlatego musimy go zaakcetować - bo nie mamy już na ten wybór wpływu, Pytanie tylko po co pytałes nas...jeśli 90 procent mówi ze 1.4 to pomyłka a Ty nadal tkwisz przy 1.4. pozdro

[ Dodano: Wto 13 Paź, 09 13:47 ]
          to tak jak mówic dziecku zeby ubrało czapeczke w zimę,aby nie przewiało główki, a ono i tak się uprze i wyjdzie z gołą głową i się przeziębi....no cóż , mimo wszystko pozdro serdeczne :lol:

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Z drugiej strony, bedziemy mieli tu kilka takich aut, to przynajmniej bedzie sie mogl ktos obiektywnie wypowiedziec na temat jak to auto jezdzi. Dla mnie 1.6 nie jedzie, a dla innego lata, a 1.9TDI to jest glosny traktor :szeroki_usmiech
            Spritmonitor.de

Komentarz

• sew1981
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2009
              • 10986
              • Fiat

dobra...dobra..moze za cichy 1.9 tdi to nie jest ale jezdzi i malo pali...a 2.0 tdi wcale wiele cichsze chyba nie jest :P

[ Dodano: Wto 13 Paź, 09 13:57 ]
              no to krzysiu...dokładnie..czekamy na "wrażenia" z powożenia 1.4 w o2

Komentarz

• baca10
                RS
                • 2009
                • 6225

Maicroft, a dla mnie 1.6 jest wystarczajace (tylko w moim przypadku chodzilo by byl LPG) 1.8 z gazem ma byc dostepny dopiero w przyszlym roku a tak dlugo nie mam zamiaru czekac :szeroki_usmiech

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez Maicroft
                  Z drugiej strony, bedziemy mieli tu kilka takich aut, to przynajmniej bedzie sie mogl ktos obiektywnie wypowiedziec na temat jak to auto jezdzi
                  Maicroft, każda pliszka swój ogonek chwali A szególnie polska pliszka której naprawde cieżko jest przyznać sie że popełniła błąd
                  Takze nie wiem czy po zakupie kolega powie "mieliście racje", raczej oczekuje tesktu "bardzo dobrze to jedzie, no demonem prędkosci to może i nie jest ale jest o.k. "
                  widzisz jak napisałem że najnowszym Civikiem 1.4 80KM nie dało sie normalnie przyśpieszyć to wsiadło na mnie kilka osób jktóre kiedys miało Civiki - co prawda nie tej generacji, nie z tym silnikiem i nie o tej wadze co najnowszy model ale już wiedzieli (ba oni byli o tym przekonani), że nie potrafie jeździć i wogóle to nie mam racji bo najnowszy Civic z 1.4 pod maską jedzie świetnie - ciekawa teoria
                  Czarny Elegance

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Mi chodzi o cos zupelnie innego. Jakas tam moc w aucie i odczucia subiektywne z jazdy kazdego sa inne.

Po co komus kto jezdzi np po miescie 5-7kkm rocznie 200KM, a pedal gazu nie wychyla sie wiecej jak 50%. 80 czy tam 100KM tez wystarcza.

Zawsze mozna rozwazyc opcje kredyt 50/50, teraz zostanie troche gotowki, a za rok doplata reszty, i bedzie silnik 1.6 albo nawet 1.4TSI

Moja propozycja stad, iz w calym watku nie padlo czy auto jest za gotowke, czy jakas inna forma zakupu wchodzi w gre, bo to czasem istotna rzecz.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• dudek_t
                      L&K
                      • 2008
                      • 1421

Maicroft, w tym przypadku przecież nie chodzi o gotówkę. On sam siebie oszukuje. Zobacz jak doposażył samochód i ile na to przeznaczył pieniędzy.

Przepraszam ale jeszcze dosadniej napisze - czasy maluchów i Astr 60 konnych się skończyły/kończą. Auta jeżdżą szybciej niż 10 lat temu, ruch jest bardziej dynamiczny, płynny itp. Do tego po prostu potrzebna jest większa moc.

Ja naprawdę rozumiem że czasem nie ma gotówki. Ale do ciężkiej anielki - nie bierze się wtedy samochodu z takim doposażeniem i silnikiem który NIE NADAJE SIĘ DO TEGO SAMOCHODU!!! Ten silnik nie ma kompletnie ŻADNYCH ZALET. Pali dużo, nie zapewnia minimum bezpieczeństwa aktywnego na naszych drogach.

Jeśli ktoś ma już taki samochód i pisze że dynamika jest wystarczająca - nie ma sprawy, szanuje zdanie każdego... tylko później na jednej zmianie świateł przejeżdżają 3 samochody....

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

moi drodzy, jeżeli koledze dobrze się jeździło astrą 60KM, to może ma po prostu małe wymagania i tyle, może to mu wystarczy po prostu.
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez szkoda
                          moi drodzy, jeżeli koledze dobrze się jeździło astrą 60KM, to może ma po prostu małe wymagania i tyle, może to mu wystarczy po prostu.
                          Skoda, no niby masz rację. Ja również nie lubie wchodzić z butami do czyjegos domowego budżetu. Kolega wybrał i to kolegi pieniądze i kolegi sprawa. Nie mój interes.
                          Tylko abstrachując juz od pieniedzy i domowego budżetu, od pewnego czasu staram się w tym wątku podkreslić jedna małą acz istotna rzecz na którą kolega Krzysiek nie zwraca uwagi. Mianowicie STOSUNEK MASY DO MOCY.
                          O.k. Astra I z 60 KM jeździła znośnie ale ile wazyła ta Astra ??!! Czy kto pokusiłby sie wsadzić do ASTRY III silnik 1.4 60 KM albo nawet 70 KM ?
                          Pamiętam jak rodzice mieli kiedyś (pocz. lat 90-tych) renault 5 GTL z 1.4 60 KM. To autko śmigało świetnie tylko że to autko wazyło ... 840 kg
                          W tej chwili moja żona ma Fiata Punto z 1.1 60 KM. Moc niby taka sama, a i moment obrotowy podobny jak w tym Renault 5. Tylko to Punto wogóle nie jedzie !! a nie jedzie, bo jest o 160 kg cięższe od R5 przy tej samej mocy silnika.
                          Dlatego to, że komyś świetnie jeździło sie Astrą I z silnikiem o mocy 60 KM wcale nie oznacza że duuużo większa i duuużo cięższa O II z silnikiem o mocy 80 KM będzie jeździła podobnie.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

No to ja z ciekawosci popatrzylem w cennik:

Zakladam golasa Ambiente bez zadnych dodatkow i rabatow, bo to inna kwestia i cena moze byc naprawde duzo nizsza od katalogowej no i mamy:

1.4/59 kW (80 KM) - 60 400 zł
                            1.6/75 kW (102 KM) - 65 400 zł
                            1.4 TSI/90 kW (122 KM) - 68 600zł

I tu pojawił by mi sie wielki dylemat czy dołożyć te 5000zl do silnika 1.6, czy jak juz dokładać to szarpnąć sie na silnik 1.4TSI, ktory jezdzi naprawde przyzwoicie z tego co czytamy na tym forum pali naprawde malo. Do tego OC kilka zlotych tansze na rok za pojemnosc 1.4 niz 1.6.

Smialo moge zolozyc, ze doposazony Ambiente 1.4TSI z rabatami dilera i tymi nalozonymi od Skody schodzimy do ceny 57-58tys za to auto, a moze i mniej. Duzo czy malo, trudno powiedziec.

Do tego w cenniku obecnie podane sa spalania i ten 1.6 nie pali w teorii mniej od 1.4, a od 1.4TSI to juz srednio ponad 1,5l wiecej.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• czarny108
                              Drive
                              • 2006
                              • 92

Zamieszczone przez szkoda
                              tutaj którys z kolegów sugerował, że 1,8T będzie palił tyle samo co 1,4, co jest oczywistą bzdurą i wprowadzaniem w błąd, radzę nie traktować wszystkich opinii z internetu jako wiążących
                              W załączniku dane dla o2... . To nie ja tak twierdzę... tak twierdzi producent.
                              Octavia 1 1.8T, tak jak napisałem pali według danych litr więcej. Ja mam średnie spalanie z ostatniego tysiąca 9,6. Ale moje spalanie pewnie nie jest miarodajne, jako, że pracuję w nocy.
                              Natomiast producent twierdzi, że 1,4 pali tyle co 1.8TSI. (tak jak napisałem)
                              Załączone pliki

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Ale nie mieszajmy w dyskusji silnikow nowej i starej generacji jakim jest 1.8T, nie montowany w OII (nie wiem kto madry wsadzil go do Seata Exeo), skupmy sie na silnikach jakie sa w OII, bo praktycznie wszystkie procz 1.6TDI sa spotykane na tym forum, mozna wyciagnac jakas srednia spalania, kosztow utrzymania itd.

Silnik 1.8TSI to jest zupelnie inna konstrukcja.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• krzysiek1974
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 323

Przyznaję że albo sam się już w tym pogubiłem, albo inni się pogubili:
                                  - zamówiłem wersję MINT a nie AMBIENTE. Ambiente była i jest dla mnie zbyt droga.
                                  - zamówiłem kilka niezbędnych dodatków (moim zdaniem niezbędnych, z cornerów rezygnuję po tym co się dowiedziałem - faktycznie myślałem że to cóś jest bardziej przydatne niż się okazało)
                                  - samochód w ponad połowie kredytuję (też pisałem)
                                  - bazuję na opniach właśnie nie typu - mój samochód marki ABCD z podobnym samym silnikiem nie jechał wogóle, ale na opiniach użytkowników octavii z silnikiem 1,4 16V,
                                  - opinie typu "auto dobrze jedzie, ale demonem prędkości nie jest" jest opinią pełniejszą niż typu kup1,9tdi - pali niewiele, ma znaczną moc (a w kolejnym wątku użytkownik innego auta pisze - ale chodzi jak traktor), albo 1,8T - kup, bo ma znaczną moc (co ktoś kolejny komentuje że pali jak smok). Zauważcie, że UZYTKOWNICY opinii dot. slnika 1,4 w OCTAVII (specjalnie podkreślam użytkowników i octavię) nie ukrywają, że to auto nie jest super mocne. Bo nie jest i tego każdy z nas ma tego świadomość.
                                  - co do czasów dotyczących schyłku aut typu astra 60KM - pewnie macie racje. Ale na pewno w miastach nadal będą śmigać pandy, c1,i10 i inne tego typu ayga, za którymi ludzie w samochodach z silnikami 150KM i więce będą się z pewnością denerwować i... płacić 2 razy więcej za paliwo (już o samej cenie auta nie wspomnę),
                                  - powoli kończą się że czasy niskich mandatów za przekroczenie prędkości i inne wykroczenia drogowe. Pierwsze jaskółki już są. Więc to także wyusi spokojną jazdę.

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Zamieszczone przez krzysiek1974
                                    Ale na pewno w miastach nadal będą śmigać pandy, c1,i10 i inne tego typu ayga, za którymi ludzie w samochodach z silnikami 150KM
                                    Kryzsiek, no niekoniecznie. Takie Aygo czy C1 z silnikiem 1.0 przyspiesza w ruchu miejskim tak samo jak Fabia 1.4 60 km albo i lepiej i tyl;ko nieznacznie gorzej niz O II 1.4 16V Spójrz ile waży takie Aygo i ile wazy Fabia i O II.
                                    Więc to także wyusi spokojną jazdę.
                                    Spokojniejsza jazda czyli jazda na niższych obrotach silnika tym bardziej wymusza zakup mocniejszego silnika. Przy spokojniejsze jeździe też czasami trzeba cos wyprzedzić, a wtedy mocniejszy silnik ma wiekszy moment obrotowy dosteopny przy niższych obrotach silnika, czyli dużo szybciej i bezpieczniej mozesz wyprzedzić.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

A wiec od moich wyliczen mozna smialo odjac roznice w cenie okolo 5700 zł, bo taka jest rożnica między Mint, a Ambiente.

Uszczypliwy moze powiedziec kup Ambiente 1.6 albo 1.4TSI Minta

A wiec generalnie dyskusja moze byc skonczona, bo kolega juz zamowil. Jak odbierze to mam nadzieje, ze zalozy kolejny watek, w ktorym co jakis czas napisze jak jego autko jezdzi. Naprawdę warto, aby takie watki byly, jak przeczyta sie wszystko to jakies wnioski mozna wysunąć.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• t271828
                                        Elegance
                                        • 2008
                                        • 928

Re: Octavia 1,4 80KM - czy warto dopłacać za 1,6 102KM?

Ale do rzeczy: zamówiłem octavię II FL z silniekiem 80KM wersję MINT. Dotychczas jeździłem (prywatnie) samochodami z silnikami max 1,4 (np. Astra I - 60KM) które w zupełności mi wystarczały.
                                        IMO podstawowym warunkiem zadowolenia z zakupu nowego samochodu - za ktory placi sie ciezko zarobione pieniadze - jest aby w kazdym waznym aspekcie (przyspieszenie, komfort, zawieszenie, wyposazenie) byl chociaz ciut lepszy od tego czym jezdzilo sie do tej pory.

Ale decyzja jest Twoja. No i BTW w 10 letniej perspektywie 1,6+LPG bedzie
                                        o wiele tanszy niz 1,4. Innymi slowy biorac dodatkowy kredyt na doplate do 1,6+LPG
                                        oszczednosci z paliwa beda wyzsze niz roznica w racie.

To tyle a Ty zrobisz jak uwazasz

Komentarz

• rkb
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2152
                                          • Rapid Spaceback (NH1)
                                          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ja jestem ciekawy ile bedzie kosztowala ta O2 1.6 z fabrycznym lpg i kiedy bedzie dostepna
                                          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• dudek_t
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1421

krzysiek1974, wiesz - bierz 1.4 i koniec. Zaczynam się już bać że jak się zdecydujesz na 1.6 to będziesz miał do nas pretensje że jest za szybka.

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9943
                                              • Ford

Ja tam wolałbym zrezygnować z metalika (czerwony kolor też jest ładny, poza tym z wnętrza samochodu go nie widać), radia (można kupić je później), halogenów (też można z pewnością dołożyć je "poza fabryką", poza tym poza wyglądem to zbyt dużo nie dają, przynajmniej w O1) i kurtyn na rzecz mocniejszego silnika. Ja bym się czuł lepiej mając "czym jechać" niż myśleć o tym "jaki mam fajny wypas"...
                                              Ewentualnie pooszczędzałabym jeszcze 2-3 miesiace dołożyłbym do brakującego wyposażenia. Ale to tylko maja opinia... i pewnie (gdybym chciał kupić nową O2) zbierałbym na 1.4tsi...:-)
                                              Adam... Używam:
                                              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez Big
                                                Skoda, no niby masz rację. Ja również nie lubie wchodzić z butami do czyjegos domowego budżetu
                                                no, to już wszystko wiem, otóż, Astra F 1,4 60KM (C14NZ) rozpędza się do setki w czasie 16s :twisted:
                                                natomiast O2 80KM robi to w czasie 14s 8)

a więc taka przesiadka to już jest mega progres, co by nie mówić urwane 2s to jest przepaść.

teraz tylko wystarczy zdać sobie sprawę jakie to wszystko jest subiektywne

[ Dodano: Wto 13 Paź, 09 15:39 ]
                                                Zamieszczone przez Agamek12
                                                poza tym z wnętrza samochodu go nie widać
                                                widać

[ Dodano: Wto 13 Paź, 09 15:41 ]
                                                Zamieszczone przez czarny108
                                                To nie ja tak twierdzę... tak twierdzi producent.
                                                no i bezczelnie kłamie
                                                saport techniczny baj DGW
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm
                                                no i nie ma :-)

Komentarz

• Bialy
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 306

Ja bym proponował by kolega Krzysiek napisał konkretnie ile płaci za autko z dodatkami przecież to żadna tajemnica. Do tego kwota max. za auto i od tego trzeba zacząć. Bo na tych 8 stronach nie widziałem konkretnej informacji tego typu.
                                                  Zamówienie myślę, że bez problemu można zmienić, więc jest jeszcze czas.

Co do silnika 1.4
                                                  Przyjaciel kupił Toyotę Corollę Sedan która jest dosyć ciężka (bym musiał poprosić by sprawdził w instrukcji masę) właśnie z silnikiem 1.4 co prawda niby 97KM 130Nm a Octavia ma 1.4 80KM i 126Nm

Przyznam się szczerze, że nie jechałem nim, ale siedziałem obok jak jechaliśmy na full załadowanym 4 osoby (w bagażniku z 150-200kg) i jechał wg mnie bardzo sprawnie (jak na obserwacje z siedzenia pasażera) na autostradzie w miarę szybko się rozpędzał, oczywiście nie wiem jak operował gazem, ale spalanie przy prędkości 100km/h wychodziło koło 5.2l, klima non stop włączona

Wujek ma Fiata Sienę 1.2 75KM (mniejszy i na pewno lżejszy od O2) i on akurat jedzie ale trzeba go dość wysoką kręcić by przyzwoicie przyspieszał

Natomiast ja mam jeszcze Fiacika Uno 1.0 45KM i jeżeli jeździłem nim samemu to w miarę przyjemnie się jechało (jak na takie redełko oczywiście)

To tak dla porównania, więc nie mówcie, że 1.4 to będzie muł gigant. Wszystko będzie zależeć od stylu jazdy Krzyśka.

Komentarz

• rekin
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 398

Ja mam O I 1.4 i zapitala jak mały samochodzik, jak dla mnie jest to wystarczające. Nie jeden na światłach została a i przy wyprzedzaniu też się szybko zbiera

p.s Zapomniałem dodać, że 1.4 jest tylko na tylnej klapie :diabelski_usmiech
                                                    W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

Pracuję...